Tuesday, 24 March 2009

kereta bulan nie----->Honda civic type R.

salam sume...

agak lama aku tak mengepos (betoi ke ayat aku nie) psai keta2 nie...Kali nie aku nak celoteh keta paling digilai ramai(sebab azah ngan anip bercita2 nak pakai keta nie)..




Civic type R nie de 2 jenis.gambaq atas nie keluaran Amerika rsnya.Yang kat Malaysia cam gambo bawah nie keluaran jepun.





Reka bentuknya smacam ngan civic biasa tapi ditambah elemen sport.Dengan rim 18inci ngan spoiler.Gambungan warna rasmi honda (merah n hitam) di bahagian dalam kenderaan menampakkn lagi kegarangan.Takyah la nak tambah pe2 lagi,dah cukup perfect keta nie.

Dengan kuasa 2.0 DOCH I-VTAC,sudah cukup menampakkan prestasinya di jalanan.Meleleh beb awekz2 tengok. Kat Malaysia nie aku xjumpa lagi civic type R nie,maybe xde rezeki lagi.Yang aku jumpa,Type R celup.Dah la pakai Honda City, just tukar lambang honda(type R lain skit lambang dia,background merah).jadi la..daripada xde lansung.

Namun untuk keselesaan,kereta nie bukan satu pilihan y tepat,suspensi yang agak keras.Tp keta keluaran honda lain memang cukup selesa.Berkenaan penggunaan minyak pulak,korang toksah banyak tanya la,dah nama kereta sport.Mcm air keluar blop..blop..blop dri botol.
Tp diingatkan,kereta nampak sempoi smacam nie,sesapa yang berkemampuan je leh pakai.Harganya mau leh beli rumah teres sbijik.

spec jentera kebanggaan honda nie:
  • model:honda civic type R
  • engin:1998 cc 4 silinder 16 injap
  • kuasa: 225 kuasa kuda pada 8000rpm
  • kapasiti minyak:50 L=lbeh kurang $100 tuk minyak penuh.
  • Harga atas jalan: RM 199,800...
p/s: Sdara aku balik kampung naik keta honda je xde penin2 dalam perjalanan,nek keta tempatan tah brape
kali berenti tunggu muntah kuar perabes..
p/s: leh ke deria muntah detect jenis kereta yang kita naiki??




4 comments:

EmcEE_SubZeRo said...

salam.

kawan...

1. HONDA 2.0L DOHC VTEC. bukan HONDA 2.0 HOCH VTAC
2. kete racing sume suspension keras sbb nk elak drpada over-turn hasil drpd centrifugal force yg dtg dari pusingan dlm halaju tinggi
3. civic omputeh sux. xlawo.
4. kete luar negara sume bertaraf antarabangsa klu dh market masuk sluruh dunia. LANGSUNG TAK BOLEH compare dgn kete malaysia. kete malaysia mase cornering pon dah menyenget. kalau xnk muntah. keraskn suspension dan pasang stabilizer bar kat depan blakang suspension kete.


salam permisi

محمد فيكري عزيز said...

hahaha...salah tulis da...sorry2.
mnde pe permisi 2??

EmcEE_SubZeRo said...

permisi : leave.

ambo said...

kete civic yg UK punya bg ak kurang lawa ckit...ak kureng minat kete hatchback 3 pintu ni..Civic FD2 lg lawa...lagi satu kete honda yg buat kat UK kurng laku sbb sentimen kenegaraan...dah Honda asal jepun, msti la org nak yg spec jepun punya...tp aku pelik gak knapa civic ni x de VSA...maybe diorang tumpu kat G-Con kot...
tp apa yg pasti keta evo UK lg laju dr jepun...keta Evo Uk nama FQ320,360,400...org kata FQ 2 stand for Fucking Quick, x tau btl ke x..

p/s:ak pun x tau ap yg ak mengarut ni,hahaha.

 

blogger templates | Make Money Online