Wednesday, 18 March 2009

PPSMI....isu yang tak tahu kesudahannya.


Aku sepatutnya kena wat public speaking:persuasive speech khamis nie.Tp tak tahu tajuk pe yang seswai tuk aku pilih.Dok membelek laman web,aku terlihat tajuk yang hangat diperkatakan skarang nie...PPSMI.





Aku harap korang sume tau mnde pe PPSMI nie.Kalau xtau,bek p jadi wargangara len.Jgn jadi warga negara Malaysia.Aku de usha komen2 yang menunjukkan pro(menyokong) dan kontra(membangkang) PPSMI nie...

Yang PRO...

  • zaman dah berubah,kena ikut globalisasi. Kalau tidak smpai bila kita nak maju.
  • buku2 sains zaman sekarang semua dalam bahasa inggeris.Orang kita je yang dok menulis dalam bahasa melayu.Pastu mula la keluar istilah2 pelik.
  • Manager swasta skarang nak pekerja dia pandai berbahasa inggeris,yang just pandai ckp melayu leh keje ngan kerajaan sj.
Yang KONTRA...
  • Cikgu2 sekolah masih di tahap yang lemah utk mengajar bahasa inggeris bg subjek sains dan matematik
  • Mengguntungkan pelajar bandar saja,sementara itu pelajar luar bandar terkapai2 mempelajari bahasa killer diorang ini.
  • Melenyapkan perasaan cinta terhadap bahasa ibunda.
  • Jepun dan German boleh maju dengan bahasa mereka sendiri,takkan kita dengan bahasa melayu xbleh maju?
*ini komen dari blog orang lain,aku just taip semula je.Kang tak pepasal kena dakwa.

heheh....nie la antara komen dr blog yang pernah aku baca.Skang nie aku nak dengar komen dari pelawat blog aku plak.Komen la pe yang tersirat sangat kat hati korang sume.Tp jangan berlebih2 pulak.Silap haribulan kena masuk lokap.

7 comments:

EmcEE_SubZeRo said...

salam.


PPSMI stands for wat?

anyways. sape kata hilangnya perasaan cintakn bahasa ibunda?

wpon kita kat universiti dok blajar SEMUA subjek dlm bhsa inggeris, tapi bahasa pengantaraan kita apa? b.malaysia kn?

sama je.


lain2 tu sume alasan dr org yg berpemikiran agak sempit.


buka pemikiran dan terima perubahan. mcm ni baru la maju.




yer maaf. ak mmg pengkritik panas.

Nur Atiqah Bt Mohd Yusof said...

bg aku, ade pro n contra..sume bende pun akan ade kebaikan n keburukan..aku penah tgk debate psl ni,masing2 ade point yg mantap.terserah kt diri sndiri.tp bg aku, sc especially byk dicetuskn oleh mat saleh(walaupun pd asalnya ilmuan islam yg cetuskan).so byk la istilah2 sc dlm bhsa inggeris cth chromosome. klu dbahasa melayukan, akn jd kromosom.pronaunce ttp sama tp ejaan x sama. klu mat saleh bc, sure x phm.so apamcm? kite blaja dlm bhs inggeris utk bersaing dperingkat global.pegang tu je.klu rs bhsa melayu dianaktirikan, ha blajo le guna 2-2 bhsa.pueh ati. aku rs bhsa inggeris aku agak improve sjk blaja dlm bhs inggeris ni.bhsa bukan isu utama kemerosotan pencapaian sbnrnya. nk seribu daya,xnk seribu dalih. kwn aku yg dpt C iggeris ms spm pun, leh dpt 4 flat ms mtrx.siap amek medic lagi.kt mtrx kn blaja dlm bhs inggeris? so lu pikir la sndiri =)

Asrol Budi said...

bro.. bukan tu masalahnya... yang jadi masalahnya kenapa mesti math ngan sains yang jadi mangsa... klu betul pun nak mantapkan bahasa inggeris kenapa tak melalui subjek bahasa inggeris..
memang btl bahasa inggeris tu penting.. tapi kena tengok jugak cara perlaksanaannya...
kita khuatir lama kelamaan bahasa melayu diperlekehkan.. itu yang membimbangkan pejuang bahasa... kena paham bro,, klu waktu sekarang kita tak pertahankan bahasa melayu,,

محمد فيكري عزيز said...

kpd emcee_subzero:

tq atas komen pedas hang.dengan kata len hang x sokong PPSMI nie,rite?

kpd nur atiqah yusuf:

hang punya pendapat y berbeza.Tq atas pndangan hang.


kpd asrol budi:

jangan salah sangka,sya tidak memihak mana2.saya just nak wat survey pendapat pelawat2 saya.Sy paham perasaan anda..hehehehe

eddy said...

aq x kesah...
tpi bagi bebudak sekolah rendah...mmg cam agaak susah la kan...
sbb kan...kalo nak power bi...buat la kelas bi bebanyak..
lagi pon kan...maner ader kiter guna bahasa math n science dalam perckpan seharian kite
anyway...mmg ader baek buruk nyer...
kite sendiri kena pilih...
jgn terus salah kan org len...

محمد فيكري عزيز said...

kpd eddy.

btol2...wat kelas BI bnyak2.Kita nak salahkan siapa kalau bukan si pembuat PPSMI nie??

gadafi said...

ni bukan masalah meng-anak tirikan bm,tetapi dlm zmn globalisasi skg ni,sume kne cepat..

kalo kita masih nk berpegang dgn cara lama mgunakan bm,byk term2 science n maths kite ktinggalan...

bidang science ni mengembang sgt cepat..kite hnye guna bi dlm maths sciende je,tp msh kekalkan bm sbg bahasa utama...

mmg bleh bykkn klas bi utk mantapkn bi dkalangan dak2 kite,tp kite kne lihat pada matlamat ppsmi ini jugak..kite nak maju dlm teknologi,nk lawan kuasa2 besar sume 2..nk pandai teknologi bkn g klas bahasa,tp kne blaja psl science n math yg sebagai asanya..science n maths rujukan nya sume dlm bi,kalo kte blaja dlm bi,bru la kte seiring dgn mereka...

p/s:kalo nk tunjukkan kite betol2 syg pd bahasa melayu kita,bukan dengan cara kita menolak orang lain untuk terus maju....

 

blogger templates | Make Money Online